Nostalgiškus prisiminimus iš vaikystės keliantys, ypatingai skanūs žagarėliai su kefyru ir varške, kurie mūsų namuose vadinami – gruzdeliais.
Kuo puikiausiai prisimenu, kai močiutė prikepusi didžiausią kalną gruzdelių laukdavo mūsų, atvykstančių anūkių, o mums jau paaugus – pasikviesdavo kepti gruzdelių kartu.
Receptas
Tradicinių kepinių mylėtojai tikrai įvertins šiuos labai gardžius gruzdelius su kefyru ir varške.
Ingredientai
- 200 g riebios varškės
- 250 ml 2,5proc riebumo kefyro
- 850 g miltų
- 3 kiaušinių
- 8 v.š cukraus
- 15 g vanilinio cukraus
- 1 a.š kepimo miltelių
- 1 žiupsnelio druskos
- 1 v.š aliejaus
- 400 ml. aliejaus virimui
Instrukcijos
- Kiaušinius iki purumo išplakame kartu su paprastu ir vaniliniu cukrumi, žiupsneliu druskos.
- Sudedame per sietelį trintą varškę (galima sutrinti ir el. trintuvu), supilame kefyrą ir dar kartą išplakame.
- Po truputį suberiame miltus maišytus su kepimo milteliais ir užminkome vientisą tešlą.
- Suminkome vientisą tešlą. Tešla turi būti minkšta, bet nelipti prie rankų.
- Suminkytą tešlą patepame aliejumi ir paliekame maždaug 25-30 minučių pastovėti.
- Ant miltais pabarstyto paviršiaus iškočiojame tešlą.
- Supjaustome rombais panašiai kaip skryliams, tik dar kiekvieną išilgai įpjauname per vidurį, per kurį perkišame vieną tešlos gabalėlio galą, išverčiant jį į kitą pusę.
- Gilesnėje keptuvėje ar puode įkaitiname aliejų.
- Dedame suformuotus žagarėlius ir kepame po kelias minutes iš abiejų pusių kol gražiai apskrus.
- Iškepusius sudedame ant rankšluostinio popieriaus, kad susigertų riebalai.
Pabaiga
Jei mėgstate prieš patiekiant pabarstykite cukraus pudra, skanaus!