Gruzdeliai

Autorius:
Loreta

Nostalgiškus prisiminimus iš vaikystės keliantys, ypatingai skanūs žagarėliai su kefyru ir varške, kurie mūsų namuose vadinami – gruzdeliais.

Kuo puikiausiai prisimenu, kai močiutė prikepusi didžiausią kalną gruzdelių laukdavo mūsų, atvykstančių anūkių, o mums jau paaugus – pasikviesdavo kepti gruzdelių kartu.

Receptas

Tradicinių kepinių mylėtojai tikrai įvertins šiuos labai gardžius gruzdelius su kefyru ir varške.
Porcijos 10
Paruošti 30 min
Kepti 30 min

Ingredientai

  • 200 g riebios varškės
  • 250 ml 2,5proc riebumo kefyro
  • 850 g miltų
  • 3 kiaušinių
  • 8 v.š cukraus
  • 15 g vanilinio cukraus
  • 1 a.š kepimo miltelių
  • 1 žiupsnelio druskos
  • 1 v.š aliejaus
  • 400 ml. aliejaus virimui

Instrukcijos

  • Kiaušinius iki purumo išplakame kartu su paprastu ir vaniliniu cukrumi, žiupsneliu druskos.
  • Sudedame per sietelį trintą varškę (galima sutrinti ir el. trintuvu), supilame kefyrą ir dar kartą išplakame.
  • Po truputį suberiame miltus maišytus su kepimo milteliais ir užminkome vientisą tešlą.
  • Suminkome vientisą tešlą. Tešla turi būti minkšta, bet nelipti prie rankų.
  • Suminkytą tešlą patepame aliejumi ir paliekame maždaug 25-30 minučių pastovėti.
  • Ant miltais pabarstyto paviršiaus iškočiojame tešlą.
  • Supjaustome rombais panašiai kaip skryliams, tik dar kiekvieną išilgai įpjauname per vidurį, per kurį perkišame vieną tešlos gabalėlio galą, išverčiant jį į kitą pusę.
  • Gilesnėje keptuvėje ar puode įkaitiname aliejų.
  • Dedame suformuotus žagarėlius ir kepame po kelias minutes iš abiejų pusių kol gražiai apskrus.
  • Iškepusius sudedame ant rankšluostinio popieriaus, kad susigertų riebalai.

Pabaiga

Jei mėgstate prieš patiekiant pabarstykite cukraus pudra, skanaus!

Daugiau