Laukiau laukiau, kol manasis bazilikas lysvėje užaugs ir pagaliau užaugo gražuolis. Ilgai svajojau apie savo gamintą naminį pesto padažą, nes labai pasiilgau. Iš karto pasakysiu, kad tai nėra klasikinio pesto padažo receptas, bet toks naminis pesto man labiausiai patinka.
Nemėgstu kedro riešutų, tad juos dažniausiai keičiu anakardžio riešutais arba saulėgrąžomis. Taip pat nepatinka ir intensyvus česnako skonis, tad jų dedu vos porą nedidelių skiltelių tokiam kiekiui, nes labiau patinka dominuojantis baziliko skonis.
Ruošiant naminį pesto – druskos ir citrinos sulčių kiekį patarčiau pasireguliuoti pagal save, paragaujant padažo gamybos eigoje. Aš druskos beriu vos žiupsnelį, kad vos jaustųsi, nes nemėgstu sūriai.
Receptas
Patiks mėgstantiems tirštoką, ryškaus bazilikų skonio turintį pesto padažą.
Ingredientai
- 120 ml ypač gryno alyvuogių aliejaus
- 80 g kietojo sūrio
- 180 g anakardžio riešutų
- 5 saujų šviežio baziliko lapelių
- 2 skiltelių česnako
- 3 v.š citrinos sulčių
- 1 žiupsnelio druskos
Instrukcijos
- Baziliko lapelius švariai nuplauname ir nusausiname.
- Į el. trintuvą įpilame ypač gryno alyvuogių aliejaus, beriame baziliko lapelius, anakardžio riešutus, sudedame kietąjį sūrį, česnako skilteles, įspaudžiame citrinos sulčių, pabarstome druska ir sutriname iki vientisos masės.
- Pesto padažas paruoštas, uždarytame stiklainyje gali būti laikomas šaldytuve iki 3-4 savaičių. Skanaus!
Pabaiga
Pesto padažo panaudojimo būdų tikra galybė. Aš juo mėgstu pagardinti salotas, sumuštinius, mėsos patiekalus. Ne paslaptis, kad pesto labai tinka makaronų patiekalams bei picai.