Virtų bulvių cepelinai

Autorius:
Loreta

Kai šeimyna užsiprašo šilkinių cepelinų (taip vadiname virtų bulvių cepelinus/didžkukulius) pietums – gaminu juos su didžiausiu malonumu. Ingredientai paprasti, pagaminti tikrai nėra sunku, o ir ko gero pati jaučiu jiems nostalgiją, pasiilgstu jų skonio, tad skaniai, vieną ar du, suvalgau ir pati. Ruošiant varškės įdarą, jį gardinu turimomis prieskoninėmis žolelėmis. Labai tinka šviežias raudonėlis, mairūnas, peletrūnas ar mėta. Šį kartą gardinau mairūnu ir buvo labai skanu.

Tokius virtų bulvių cepelinus su varškės įdaru dažniausiai patiekiu tiesiog su grietine ar su grietinės ir sviesto padažu. Keptuvėje išlydau sviestą, įmaišau grietinės, įberiu druskos pagal skonį, šiek tiek smulkintų krapų ir trumpai pašildau. Padažą užpilu ant išvirtų šilkinių cepelinų. Labai skanu ir sotu.

Receptas

Porcijos 4
Paruošti 30 min
Kepti 15 min

Ingredientai

Bulvių masės ingredientai:

  • 16 bulvių virtų su lupena
  • 1 kiaušinis
  • 7 v.š manų kruopų
  • 4 v.š bulvių krakmolo
  • 1/2 a.š universalaus prieskonių mišinio
  • 1 žiupsnelis druskos

Varškės įdaro ingredientai:

  • 500 g riebios varškės
  • 1 kiaušinis
  • 1 v.š smulkinto šviežio mairūno
  • 1 žiupsnelis druskos

Instrukcijos

  • Su lupena virtas bulves būtinai gerai atvėsiname ir nulupame.
  • Bulves sutarkuojame smulkia tarkele.
  • Į gilesnę lėkštę arba dubenį dedame tarkuotas virtas bulves.
  • Beriame bulvių krakmolą, manų kruopas, įmušame kiaušinį, pabarstome druska, universalaus prieskonių mišiniu.
  • Išminkome iki vientisos masės.
  • Ruošiame varškės įdarą – į gilesnę lėkštę arba dubenį dedame varškę, įmušame kiaušinį, beriame druską, smulkintus mairūno lapelius.
  • Išmaišome.
  • Imame bulvių tešlos, iš kurios padarome paplotėlį, ant kurio dedame po maždaug vieną kupiną valgomąjį šaukštą varškės įdaro ir uždarome suformuodami didžkukulius/cepelinus.
  • Kuriuos dedame ant bulvių krakmolu pabarstyto paviršiaus, kad nepriliptų.
  • Jei bulvės atrodo mažai krakmoligos – suformuotus cepelinus galima apvolioti bulvių krakmole.
  • Cepelinus dedame į verdantį pasūdytą vandenį ir verdame ant vidutinio kaitrumo ugnies apie 8-10 minučių nuo iškilimo į paviršių pradžios.

Pabaiga

Virtų bulvių cepelinai su varške paruošti, patiekame su mėgstamu padažu ar tiesiog grietine. Skanaus!

Daugiau